Què puc fer per prevenir la depressió postpart?

PREVENCIÓ I AUTOCURA

Si us sentiu identificades amb els símptomes aneu a buscar atenció psicològica especialitzada. Trobareu professionals que us escoltaran, us acompanyaran i us oferiran eines i estratègies perquè pugueu transitar millor aquest moment tan important de la teva vida i la del teu fill o filla.

Si teniu dubtes sobre si teniu o no depressió postpart, demaneu una sessió amb alguna psicòloga perinatal i sortiu de dubtes.
A continuació us explicaré què podem fer per prevenir o millorar la depressió postpart.

El cinema i la publicitat ha generat en nosaltres unes expectatives o impressions que sovint no coincideixen amb la realitat. Ho veiem clar en la forma en què ens presenten l’amor romàntic i un cop soms mares, ens adonem que també passa en tot el que envolta la maternitat. Per aquest motiu, és important que t’informis i busquis relats més realistes sobre l’etapa que estàs apunt de viure. Acostar-te a dones de confiança que han sigut mares abans que tu, no per comparar-te amb elles sinó per saber com ha estat la seva experiència també és una bona estratègia.

Compartir el moment vital que estem transitat i fer-ho en espais segurs amb dones que poden empatitzar amb nosaltres, ens fa sentir menys soles i ens allibera de l’exigència i la perfecció que podem notar en certs moments. Sol passar que ens sentim més enteses per altres dones que estan en el mateix moment que nosaltres que no pas per la parella, la mare, una amiga que no és mare… per això, és tan important assistir a grups de criança, de postpart, anar al gimnàs amb altres mares, reunir-vos les mares del barri al parc, en grups de lactància, espais d’acompanyament a la maternitat…

El descans ha de ser sempre una prioritat. Òbviament no podràs descansar de la mateixa manera de com ho feies abans (tota la nit de tirada), però segurament durant l’embaràs el teu son també haurà canviat i els despertars nocturns han anat en augment. La premissa, sobretot al principi hauria de ser “dorm quan el teu nadó dormi”. La roba bruta, els plats per rentar, l’escombra i els whats pendents de contestar es poden esperar. Un bon descans és un factor protector per la depressió postpart.

La teva vida ha canviat en poques hores. És necessari reajustar moltes coses i això vol temps, paciència i flexibilitat. Hem de poder rebaixar el nostra grau d’exigència, la nostra necessitat de control i hem de poder donar prioritat a aquesta tasca tan invisibles i alhora tan important que estem fent. Moltes coses s’han de posar a lloc, a nivell individual nostres com a dones, a nivell de parella, família extensa, amistats, oci, feina… Amb la maternitat connectes més que mai amb l’ambivalència de la vida. Amb les ombres i les llums. Anem a viure-ho al complet.

Espero que us sigui d’ajuda!

Una abraçada,

Mireia

Compartir