Perquè el meu fill o filla necessita cridar l’atenció?

Quan una nena o un nen fa alguna cosa per cridar-nos l’atenció, precisament, el que necessita és que li fem cas. No és un capritx. No ho fa per fer-nos enfadar. Ho fa perquè necessita compartir i expressar alguna cosa amb nosaltres.

Potser ha tingut un mal dia i necessita notar que soms al seu costat, que estem pendents d’ella i que ens importa el que fa. Encara que el que ens vulgui ensenyar sigui com es gronxa o que ha trobat una formiga al parc. O potser busca que elogiem alguna proesa que ha aconseguit tota sola i necessita que reforcem l’esforç que li ha implicat aconseguir aquell objectiu. O potser, ens ha vist poc, i vol aprofitar al màxim el temps que està amb nosaltres. O potser està enfadada, trista, frustrada…i de moment, aquesta és la única manera que coneix per gestionar-ho.

És responsabilitat nostra, de les mares, pares i cuidadors, adonar-nos i respondre a les necessitats de les nostres filles i fills, també quan les seves necessitats ens molesten o són inoportunes. És responsabilitat nostra acompanyar-los perquè puguin aprendre a gestionar diferent el que van vivint, perquè d’aquesta manera, no necessitaran recórrer a formes de “cridar l’atenció” com ara: crits, baralles, mossegades, conductes de risc, mentides, rabietes…

Com diu el títol d’un dels llibres de Jaume Funes, “Estima’m quan menys ho mereixi… perquè és quan més ho necessito”.

Si teniu dificultats en adonar-vos de quina necessitat tenen els vostres fills o filles, o bé si sentiu que no teniu les eines per acompanyar-los, busqueu a alguna professional que us pugui atendre.

Una abraçada,

Mireia

Compartir