Viure a contracor

Massa gent fa coses a contracor. Segons el diccionari d’Estudis Catalans, fer alguna cosa “a  contracor” significa: vencent un sentiment de repugnància, de mal grat. Per tant, vidria a ser fer alguna cosa en contra del teu cor, que ens deixa amb un sentiment gens agradable.

Quan ens passa això, la majoria de vegades és perquè ens dóna la sensació de que no tenim cap més alternativa. Es pot dir que hi ha tres tipus de situacions:

  1. Les que no podem canviar
  2. Les que ens sembla que no podem canviar
  3. Les que podem canviar

Quan fem alguna cosa a contracor, sol ser pel tipus de situació de les que “ens sembla que no podem canviar”, i per tant ens resignem al que ens ha tocat. Ens sembla que no podem canviar-ho, però moltes vegades això no és real. Sovint, el problema no està en que no podem canviar-ho, sinó en què les conseqüències que ens implica el canvi no ens satisfan. Però llavors, és important que entenguem que ja estem decidint. Estem decidint mantenir la situació tal i com està.

És necessari per la nostra salut mental i la nostra autoestima que prenguem decisions conscients i ens responsabilitzem de les conseqüències d’aquestes. Però ningú ha dit que prendre decisions sigui fàcil! La por a equivocar-nos, la incertesa de com anirà, la comoditat del que ja és conegut, el risc de fallar, la necessitat d’aprovació dels altres, la inseguretat de si serem capaços d’afrontar-ho i la indecisió sobre si serà millor o pitjor canviar, a vegades ens pot paralitzar i immobilitzar-nos pel canvi.

En aquest moment és importantíssim, connectar amb nosaltres mateixos, amb el nostre cor. Cal que escoltem quina és la nostra necessitat, quins desitjos i somnis m’agradaria fer realitat, on em veig d’aquí uns anys, què m’agradaria aconseguir durant la meva vida. Només així, podem adonar-nos realment de les nostres prioritats vitals i a partir d’aquí, construir una vida amb significat. Una vida que tingui sentit per nosaltres. No pensant en quines expectatives tenien els nostres pares, els nostres amics, la nostra parella…sinó pensant en què vull jo.

Sabràs que necessites un canvi, quan t’adonis que fas massa coses a contracor! Quan això passi, dedica’t temps. Pensa, reflexiona i sent. I quan arribi el moment, canvia.

Si necessites ajuda en aquest procés, truca’m! Podem fer el camí juntes!

Compartir