Què és i per què tinc ANSIETAT???

L’ansietat és una complexa barreja d’emocions i pensaments que quan es presenta de forma moderada és adaptativa ja que ens ajuda a planificar la nostra manera d’afrontar-nos als reptes i amenaces, millorant la nostra capacitat d’aprenentatge i el resultat de la nostra conducta.

No obstant, existeix una ansietat que no és adaptativa, sinó que és un trastorn emocional caracteritzat per la manifestació d’una ansietat excessiva i irracional, que apareix davant la possibilitat d’exposar-se a determinats objectes o situacions, arribant a provocar crisis d’angoixa o pànic. Aquest malestar tan fort porta a desenvolupar conductes d’escapament o d’evitació que interfereixen de forma important en la vida familiar, social i laboral.

Quan una persona té ansietat es preocupa excessivament per les coses que li passen a la seva vida. Aquestes preocupacions no es centren únicament amb problemes quotidians que tots podem tenir, sinó que també es preocupen desmesuradament per situacions passades i anticipen futurs aconteixaments que avaluen com a amenaces i perills. Alhora, tenen la sensació de que seran incapaços de predir-los i controlar-los, el que provoca un estat d’ànim negatiu gairebé permanent.

A nivell fisiològic, suposa un estat crònic de sobreactivació com a conseqüència de la preparació per afrontar-se amb el perill en el moment que aquest apareixi. És per aquest motiu que les persones que pateixen d’ansietat noten, entre d’altres, els següents símptomes:

  • Taquicàrdia
  • Sudoració
  • Falta de respiració
  • Formigueig a les extremitats
  • Inestabilitat
  • Nàusees o dolor abdominal
  • Opressió o malestar al pit
  • Sensació de desmaiar-se
  • Calfreds o cops de calor

Tots aquests símptomes són causats per la sobreactivació del cos per tal de defensar-se d’alguna cosa que es percep com a amenaçant, ja sigui un pensament (ansietat generalitzada), un objecte (fòbia), una situació (fòbia social) o un símptoma (hipocondira) entre d’altres. Per tant, si canviem la percepció que tenim de la situació de perill podem aconseguir que els símptomes disminueixin, facilitant d’aquesta manera la nostra actuació i fent que aquesta sigui més efectiva.

El que fa que es mantingui el problema és, en molts casos, la necessitat que té la persona d’evitar la sensació d’ansietat a través de l’evitació i el control dels símptomes. Justament aquesta manera d’actuar fa que l’ansietat es cronifiqui i afecti cada vegada més parcel·les de la vida quotidiana.

Des de la consulta, t’ajudem a veure perquè tens ansietat i com ho pots fer per aprendre a conviure amb ella.

Compartir