Per què és tan gelós/gelosa?

Fa dies que tenia pendent escriure sobre aquest tema i una noticia del Periódico em va donar l’empenta que em faltava. És una demanda que em trobo cada vegada més sovint a la consulta i de fet, els números ho corroboren.

Parlar de gelosia és parlar de control i també d’autoconfiança. Sí, sí, no es tracta de confiar en l’altre, sinó de confiar en un mateix.

La gelosia no deixa de ser una addicció ja que la persona que l’experimenta aconsegueix, amb el control de l’altre, calmar la seva angoixa. No obstant, això és només a curt termini perquè a la llarga la necessitat de controlar cada vegada més, ja sigui a la parella, amics o fills pot arribar a extrems impensables. A sobre, ara tenim un ventall molt ampli d’eines per aconseguir aquest objectiu: facebook, twiter, instagram, WhatsApp..  És un cercle viciós, el peix que es menja la cua i sovint això acaba amb la relació de parella o bé amb una relació distant entre amics i familiars, just el que intentàvem evitar.

I per què passa això?

Doncs com en totes les addiccions, la necessitat de control és fruit de dificultats en la gestió emocional. Hi ha qui escollirà prendre alcohol per calmar els nervis que li produeix pensar si la parella té un amant, d’altres potser s’enganxaran a les màquines escura butxaques per no pensar en els problemes que li causen els fills o alguns no pararan de fer esport en tot el dia per intentar treure’s el malestar de pensar que no són acceptats en el grup d’amics.

Sovint també s’hi barregen sensacions i pensaments com ara: “no sóc prou per ell/ella”, “No entenc com algú em pot estimar i voler estar al meu costat”, “Segur que trobarà algú millor i jo em quedaré sol/sola”, “Hauria de ser diferent”, “ I si li passa alguna cosa”…..

Quan algú és capaç de gestionar emocions com ara la inseguretat, la solitud, l’enuig, la tristesa, la desil·lusió o l’angoixa, no té la necessitat de controlar a l’altra persona perquè és conscient de que passi el que passi compta amb els recursos personals necessaris per tirar endavant.

Què podem fer per guanyar en autoconfiança?

  • Prendre consciència del per què es presenta la necessitat de control
  • Millorar la gestió emocional (incertesa, solitud, enuig…)
  • Estimar-nos i sentir-nos mereixedors d’amor
  • Responsabilitzar-nos de la nostra vida i el nostre benestar
  • Confiar en  nosaltres mateixos, sentir-nos vàlids

Si et costa saber d’on surt la teva gelosia o bé t’és difícil guanyar en autoconfiança ja saps com localitzar-me. Estic aquí per acompanyar-te en aquest procés!

Compartir