Darrera la depressió

Sovint, es senten frases com “Estic depre” o “Em sento trista, sense ganes de fer res”.
Mèdicament, la depressió està descrita com un seguit de símptomes com ara: incapacitat per experimentar plaer, tristesa, insomni o hipersòmnia, falta o excés de gana, sentiments de culpa o inutilitat, falta d’energia, lentitud…
No obstant, la depressió vindria a ser el senyal de que alguna cosa a la teva vida no funciona o bé que l’afrontament que estàs fent d’una situació o aconteixement concret no és l’adequat. A grans trets, i generalitzant al màxim, el malestar emocional el que està expressant és que hi ha alguna cosa a la teva vida que no estàs gestionant correctament. Si poséssim el símil d’un cotxe, la depressió podria ser un d’aquells senyals lluminosos que s’encén quan falta oli, el motor s’escalfa massa o bé quan t’indica que vas amb reserva.
És per aquest motiu que quan una persona comença un procés terapèutic, no tan sols s’intenten millorar els símptomes que experimenta (tristesa, insomni, falta energia, sentiments desagradables…) sinó que també s’intenta entendre el motiu pel qual aquesta persona ha arribat a aquesta situació. Sovint podem trobar en l’inici de l’episodi depressiu algun fet que ha precipitat que ens sentim d’aquesta manera, no obstant, no és el fet en sí el que fa que ens sentim deprimits, sinó la gestió que hem fet nosaltres mateixos d’aquesta situació. La manera com les persones afronten els diferents reptes que ens marca la vida és particular de cada ú, i per exemple, la mort d’una persona estimada pot ser el desencadenant perquè algú pateixi una depressió però en canvi per algú altre no.
En la majoria dels casos, és complicat “des de dins” veure què és el que falla, i solen sorgir sentiments d’esgotament físic i emocional perquè no utilitzes correctament la teva energia, tristesa perquè t’adones que els resultats esperats no arriben i preocupació o desesperança al pensar que en el futur tot seguirà així. No obstant, aquests sentiments t’estan donant una informació valuosíssima per tal d’emprendre accions de millora. Si aprenem a donar-los-hi la millor resposta, la més adequada i adaptativa aquestes emocions desagradables es poden convertir en motivació, alegria i satisfacció.
Si tens dificultat per aconseguir aquest canvi, aquí estem per acompanyar-te.
Compartir