Com facilitar l’adaptació escolar als nostres fills i filles?

Tornar a la rutina ens costa. Ens costa a tots, així que és imprescindible tenir un extra de paciència pel que pugui passar durant els primers dies i setmanes de l’adaptació escolar.

És curiós perquè es parla de la depressió post-vacances en adults, però no es permet als nens aquest temps necessari d’adaptació a la nova rutina. I per ells, són molts canvis: horaris, adults de referència, espai, companys, rutines…

Així que aquí teniu alguns consells per fer més amena aquesta tornada a l’escola:

1️⃣ Intenteu començar a implementar les rutines de son i vigília una setmana abans. D’aquesta manera, a nivell hormonal i d’hàbits el seu cos s’anirà acostumant a la nova quotidianitat.

2️⃣ Parleu amb ells sobre com estan, si tenen ganes de tornar a l’escola, què és el que més els hi ha agradat de l’estiu, a qui tenen ganes de tornar a veure.. però no comenceu a fer-ho a principis d’agost, feu-ho una setmana abans de l’inici escolar. Ells no tenen la idea del temps tan interioritzada com nosaltres i per tant, no necessiten saber-ho amb tanta antel.lació. A més, si anar a l’escola no és algu que motivi gaire al teu fill, deixa’l acabar de passar un bon estiu i quan quedi poc per incorporar-se ja en parlareu.

3️⃣ Acompanyeu-los en el que vagin sentint: nervis, cansament, irritabilitat, soledat.. Està tot bé, no ho jutgem ni ho silenciem ni ho minimitzem. Permetem que expressin el que sentin i ho validem sense cap mena de crítica.

4️⃣ Parleu en positiu sobre tornar a anar a l’escola, si vosaltres ho feu, és més fàcil que ells també tinguin ganes d’anar-hi.

5️⃣ Planifiqueu activitats en família i mireu de passar el màxim de temps junts un cop comencen l’escola. Aprofiteu les tardes i els caps de setmana per carregar piles. Potser pot ser una bona idea esperar algunes setmanes a començar els “extraescolars” si és que teniu intenció de que assisteixin a algun.

6️⃣ Respecteu els seus “tempos”, potser caldrà aixecar-nos abans per fer les rutines del matí amb calma i alegria. Les presses no agraden a ningú i de bon matí menys. Intenteu ser previsors i poder-vos avançar a les dificultats que poden sorgir.

7️⃣ Estigueu presents física i emocionalment. Segurament els primers dies necessitaran més presència vostre quan tingueu espais en família. Intenteu prioritzar això per tal de que els vostres fills i filles puguin “nodrir-se” de vosaltres mentre us tenen a prop.

8️⃣ Expliqueu-los-hi com us organitzareu: qui la portarà a l’escola, si es queda a dinar, qui la recollirà, si farà extraescolars… Saber quina serà la dinàmica els ajudarà a sentir-se més segurs i a tenir una mica més de control de la situació. Potser fer un calendari setmanal on amb dibuixos, imatges o paraules senzilles pugueu anotar què anireu fent de forma regular cada setmana els pot ajudar a orientar-se.

Us desitjo una molt bona adaptació!!!

Una abraçada,

Mireia

Compartir